Ai atins independența financiară. Felicitări pentru munca ta extraordinară! Ai reușit să-ți atingi obiectivele de independență financiară și ar trebui să fii mândru. Acum te poți relaxa și te bucuri de roadele muncii tale, sau poți începe să te pregătești pentru următoarea etapă a călătoriei tale financiare: libertatea financiară.

Libertatea financiară este cea de-a treia și ultima etapă pe care o poți atinge în călătoria ta financiară.

Dacă tocmai ai decis să porniți pe acest drum, iată câteva informații și cele mai bune practici despre primele două etape:

  1. What is Financial Security?
  2. What is Financial Independence?

Înainte de a discuta despre cum se obține libertatea financiară, să recapitulăm rapid ce este aceasta și cum diferă de securitatea și independența financiară.

  • Securitatea financiară înseamnă să ai venituri lunare suficiente pentru a-ți acoperi nevoile de bază – mâncare, casă, haine, utilități, transport, asigurări, orice datorii sau cheltuieli de urgență.
  • Independența financiară înseamnă să ai suficienți bani pentru a acoperi toate aceste nevoi de bază, PLUS activități de agrement, sport, călătorii și orice altceva dorești să includeți în stilul tău de viață.
  • Iar libertatea financiară înseamnă să ai suficienți bani pentru a-ți acoperi nevoile de independență financiară și să-ți permiți stilul de viață pe care ți-l dorești, fără a mai fi nevoie să muncești pentru asta.

Asta e în principiu – dacă reduci întregul concept la cifre. Dar lucrurile sunt mai complexe decât atât. Libertatea financiară este mai mult decât doar cifre.

Pentru a elabora o definiție completă a libertății financiare, trebuie să ne uităm în interiorul nostru, la valorile noastre fundamentale. Atunci când activitățile noastre încep să fie dictate de valorile noastre fundamentale, mai degrabă decât de cât de mulți bani câștigăm, începem să simțim adevărata libertate.

Așadar, cum ajungi acolo?

Ei bine, dacă ai atins deja independența financiară, ești deja avansat și cele mai bune practici de mai jos nu numai că te vor ajuta să-ți consolidezi statutul, dar te vor face să te concentrezi pe ceea ce crezi că îți va aduce libertate. Dacă abia începi călătoria ta, cele mai bune practici de mai jos te vor ajuta să obții o imagine completă a lucrurilor pe care trebuie să le ai în vedere pe parcurs.

Hai să începem.

1. Să nu mai lucrezi deloc sau să lucrezi pentru plăcere, sens sau împlinire?

Să lucrezi sau să nu lucrezi, acum că ai atins libertatea financiară? Aceasta este întrebarea.

Ți-ai amintit de acel job stresant de care te temeai în fiecare dimineață? Sau poate de jobul pe care l-ai iubit, dar care a necesitat ore lungi și obositoare de muncă? Sau poate de jobul care îți plătea facturile, dar nu simțeai că faci ceva cu adevărat semnificativ?

Dacă ai avut experiențe similare în trecut, pariez că răspunsul la întrebarea de mai sus este “să nu lucrezi”. Dar ce-ar fi dacă munca pe care alegi să o faci acum ar fi ceva ce-ți place cu adevărat și nu se simte de fapt ca muncă?

Întregul scop al obținerii libertății financiare este să nu mai trebuiască să lucrezi pentru bani. Dar odată ce atingi libertatea financiară, ai luxul de a-ți alege efectiv munca, pentru că nu trebuie să-ți faci griji pentru obținerea banilor necesari pentru a plăti facturile. Și poți alege să lucrezi pentru plăcere, sens sau împlinire, în schimb.

Deci, care ar fi răspunsul tău la întrebarea de mai sus în acest caz? Pariez că “să lucrezi” sună tentant.

 2. Identifică-ți valorile de bază și lasă-le să-ți ghideze activitatea

Identifică-ți valorile de bază și lasă-le să-ți ghideze activitatea Dacă ideea de a lucra pentru orice altceva în afară de bani sună bine, dar nu știi exact de unde să începi, gândește-te la valorile tale de bază. Ce îți motivează activitățile zilnice, ce te motivează să te trezești dimineața și ce influențează deciziile pe care le iei în fiecare zi?

Pe baza valorilor tale de bază – ceea ce consideri important pentru tine – poți stabili obiective clare pentru tine și poți identifica activități care se traduc printr-o muncă care are sens pentru tine.

Acum, valorile de bază se pot schimba în timp. Poate că în anii ’20 ai pus preț pe o carieră, dar după ani de muncă și atingerea vârfului carierei tale, s-ar putea să constați că cariera nu mai este atât de importantă pentru tine. În schimb, s-ar putea să începi să pui mai mult preț pe alte lucruri, cum ar fi timpul petrecut cu familia, un stil de viață sănătos sau să dai ceva înapoi comunității tale.

De aceea, un exercițiu bun de făcut din când în când, ideal în mod regulat, este să identifici și să listezi primele tale 5 valori de bază la acel moment. Pe baza lor, poți stabili obiective și începe să planifici activități care vor fi – inevitabil – semnificative pentru tine. Și dacă data viitoare când faci acest exercițiu ajungi la aceleași prime 5 valori de bază ca și anterior, asta e minunat – continuă ceea ce ai început.

Există diverse abordări pe care le poți adopta pentru a-ți identifica valorile de bază, dar iată una pentru a te începe și pentru a te ajuta să înțelegi esența acestui lucru: Trăiește-ți valorile de bază: Exercițiu de 10 minute pentru a-ți crește succesul.

3. Continuă să investești în educația ta financiară

Bine, ai atins independența financiară. Asta nu înseamnă că acum ar trebui să te oprești din învățarea despre investițiile înțelepte și practicile financiare bune.

Piețele financiare devin tot mai sofisticate. Furnizorii de servicii financiare dezvoltă în mod constant noi produse financiare pentru publicul larg, unele benefice, altele toxice – îți amintești de criza subprime? Deci este crucial să continui să te educați despre aceste lucruri. Astfel, vei fi capabil să identifici noi oportunități de investiții, precum și să înțelegi toate riscurile asociate cu acestea, și în final să iei decizii înțelepte despre dacă merită sau nu să investești în ele.

Deci continuă să investești în educația ta financiară, fie că asta înseamnă să participi la un webinar sau un eveniment dedicat din când în când, să urmezi un curs mai avansat despre un anumit tip de instrumente financiare, să citești o carte nouă pe subiect – orice lucru care consolidează sau îmbogățește cunoștințele financiare pe care le-ai dobândit până acum.

4. Fii la curent cu evenimentele globale și cu modul în care acestea impactează piețele

Am văzut cum fuziunile și achizițiile, lansările de produse inovatoare, acuzațiile de fraudă sau chiar venirea unor noi directori executivi la bord pot influența prețurile acțiunilor companiilor care trec prin aceste situații.

Am văzut cum evenimente globale, precum pandemia, pot determina scăderea prețurilor acțiunilor în diverse industrii, precum și cum anunțul unui nou vaccin sau al unui tratament eficient poate determina creșterea prețurilor acțiunilor companiilor producătoare.

Este clar că știrile influențează piețele bursiere. Și păstrarea la curent cu cele mai recente știri te va ajuta să anticipezi evoluția pieței și să iei decizii informate despre investițiile tale.

5. Alimentează o mentalitate sănătoasă

O mentalitate sănătoasă este cheia oricărei încercări reușite. Este nevoie de timp și angajament pentru a o construi, precum și de un efort susținut pentru a o menține. De aceea, dacă vrei să atingi libertatea financiară, trebuie să cunoști:

1. Natura “fiarei” cu care ai de-a face, adică ceea ce presupune construirea și menținerea securității, independenței și libertății financiare. Acest lucru include cunoașterea portofoliului tău de investiții, modul în care a evoluat fiecare activ inclus în acesta și cum ar putea influența evenimentele globale și știrile evoluția sa în continuare. Cu cât cunoști mai bine “fiara”, cu atât te simți mai încrezător și cu atât este mai sănătos pentru mintea ta.

2. Cum ești predispus să reacționezi la aceasta, adică să te cunoști suficient de bine încât să identifici ce tip de situații ar putea declanșa reacții impulsive sau emoții care ar putea întuneca judecata ta. De exemplu, ai putea simți impulsul de a cumpăra excesiv când prețurile sunt scăzute sau s-ar putea să îți fie mai dificil să faci față randamentelor negative. Cunoscându-te bine, vei fi în măsură să creezi o strategie de investiții care aduce claritate în luarea deciziilor și menține reacțiile sub control.

Acestea formează fundamentul unei mentalități sănătoase, pe care probabil ai realizat-o deja până în acest punct al călătoriei tale financiare. Dacă este așa, continuă așa!

Continuă să alimentezi mentalitatea ta sănătoasă. Alte trei lucruri pe care s-ar putea să dorești să le iei în considerare – dacă nu ai făcut-o deja – pentru a menține o mentalitate sănătoasă sunt:

  • Învățarea să accepți schimbarea constantă care vine odată cu volatilitatea pieței și, de fapt, cu orice în viață;
  • Arătând recunoștință pentru ceea ce ai realizat în călătoria ta financiară și concentrându-te pe rezultatele pozitive ale fiecărei încercări;
  • Fiind întotdeauna prezent în tot ceea ce faci – orice nouă muncă decizi să preiei, precum și în relațiile tale cu familia, prietenii și cu tine însuți.

Deoarece ești acum financiar independent, ești practic un expert în finanțe! Ai vreun sfat sau cele mai bune practici pe care ai dori să le împărtășești cu comunitatea noastră de realizatori și căutători de libertate financiară?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

hitfinacialfreedom_logo

Aplicația de care ai nevoie pentru a-ți atinge mai repede obiectivele financiare, cu control și încredere.